Jalostustilanne Suomessa ja maailmalla

15.5.2023

Kansainvälinen yhteistyö

Syksyllä 2022 ISF eli International Schapendoes Federation kutsuttiin koolle pitkän hiljaisolon jälkeen ja kokoontumisia on ollut kevääseen 2023 mennessä neljä. Kokouksissa on ollut mukana eri jäsenmaiden yhdistyksiä ja alkuun käytiin läpi yhdistysten näkemys rodun tilanteesta, niin terveydelliseltä kannalta katsottuna kuin muussa jalostuksellisessa mielessä. 

Muutaman maan mukaan terveysongelmia ei ole tai niitä ei koeta ongelmaksi. Suomen Schapendoes ry:n
jalostustoimikunta on jo aikaisemmin jakanut muille maille tietoa niin HUU:sta kuin lihassairaudesta.

Schapendoesin geneettisestä tilanteesta on tehty tutkimus, ja sen tulosten myötä mahdolliset tulevat geneettiset sairaudet on alkaneet huolestuttamaan rodun kokokannan sukusiitosprosentin kasvaessa. Tämä johtikin puheen siihen, että mitä toimenpiteitä tulisi tehdä ja Suomen delegaatio otti heti puheeksi roturisteytyksen ja yllätykseksi rotumme kotimaan edustaja otti tämän ehdotuksen positiivisin mielin vastaan.

Roturisteytysmahdollisuuksia tutkitaan

Tällä hetkellä tilanne on se, että tutustumme kansainvälisessä mittakaavassa tähän mahdollisuuteen. Hollannin rotuyhdistyksen (Vereniging de Nederlandse Schapendoes) sihteeri Marjolein Flobbe on ollut mukana toisen rodun Hollannissa toteutetussa roturisteytysprojektissa ja meille lisätietoa aiheesta kertoi myös Suomen
Kennelliiton eritysasiantuntija Kirsi Sainio.

Monelle aihe on ollut hyvin vieras ja tunteita herättävä, mutta luulen, että me Suomessa otamme tämän mahdollisuuden avoiminsylin vastaan, jos siihen päädytään. 

Uusia työkaluja sukusiitosprosentin rinnalle

DoesDatan myötä meille on tullut uusia työkaluja yhdistelmien tutkimiseen. DoesData mahdollistaa koko sukutaulun eli noin 27 sukupolven sukusiistosprosentin laskemisen ja uutena meille on MK% eli Mean Kinship arvo, joka kertoo yksilön suvullisen tärkeyden. Alla suora lainaus DoesDatan sivulta.

What is mean kinship?

Mean kinship is a measure of importance of an animal. Animals with low mean kinship are genetically important. Animals with high mean kinship should be used less (or not at all). Mean kinship is calculated by the kinship (relatedness) of that animal with the entire current population (including itself). Therefore, mean kinships per animal are relative to the current population. This means that mean kinship of a specific animal might change over time when a population changes. For example, mean kinship will increase each time an animal produces progeny.

Mitä tarkoittaa keskimääräinen sukulaisuus

Keskimääräinen sukulaisuus on eläimen tärkeyden mitta. Eläimet, joilla on alhainen sukulaisuus ovat geneettisesti tärkeitä. Eläimiä, joilla on korkea keskimääräinen sukulaisuus, tulisi käyttää vähemmän (tai ei ollenkaan). Keskimääräinen sukulaisuus lasketaan kyseisen eläimen sukulaisuudesta koko nykyiseen populaatioon (mukaan lukien itse). Siksi keskimääräiset sukulaisuussuhteet eläintä kohti ovat suhteessa nykyiseen populaatioon. Tämä tarkoittaa, että tietyn eläimen keskimääräinen sukulaisuus saattaa muuttua ajan myötä populaation vaihtuessa. Esimerkiksi keskimääräinen sukulaisuus lisääntyy aina, kun eläin tuottaa jälkeläisiä.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Suomen Schapendoes ry alkaa julkaisemaan MK% pentulistalle ilmoitetuista yhdistelmistä.


Yleiskatsaus schapendoes-rodun jalostuksellisesta tilanteesta