Rodun terveystilanne

Jokainen tehty terveystarkastus ja luonnetta kartoittava testi auttaa rakentamaan kokonaisvaltaisempaa yleiskuvaa rodustamme.

Näiden tulosten perusteella kasvattajat tekevät pentusuunnitelmiaan ja pyrkivät kasvattamaan meille terveitä, hyväluonteisia sekä pitkäikäisiä perheenjäseniä. Myös mahdollisten jalostusurosten valikoima kasvaa koirien terveystarkastusten myötä, joka puolestaan vaikuttaa positiivisesti jalostuskäytön monimuotoisuuteen.

 

Terveystilanne

Lihassairaus on tällä hetkellä suurin uhka rodun terveydelle, sekä faktuaalisesti että harrastajien mielipiteissä. Koska sairaus on koitunut kohtalokkaaksi useille koirille, on asiaan syytä suhtautua vakavasti. Populaatiossa on myös huolestuttavan paljon oireettomia koiria, joilla on normaalia korkeammat veriarvot. Näiden koirien omistajat joutuvat elämään epätietoisuudessa, sillä meillä ei ole keinoa ennustaa mitkä koirista alkavat ajan myötä oireilla. Vaikka tutkimus on edennyt ja tutkimukseen käytetyiltä koirilta on löytynyt yhteinen patologinen diagnoosi, ei sairauteen ole löytynyt varsinaista syytä, hoitoa, saati parannuskeinoa. Ehkäisykeinon toivotaan löytyvän geenitestauksesta.

Sairaus on tunnistettu melko hiljattain, mutta rodussa on jo pitkään satunnaisesti ilmennyt korkeita maksa-arvoja oireettomilla koirilla sekä Suomessa että ulkomailla. Tyypillisesti näiltä koirilta ei ole tutkittu lihasarvoja, koska CK ja ASAT eivät kuulu laboratorioiden peruspaneeleihin. Näiden seikkojen vuoksi on vaikea arvioida, miten pitkään sairaus on vaikuttanut rotumme piirissä. Sairauden tunnistamattomuus myös selittänee, miten se on päässyt vaivihkaa yleistymään.

Hyperurikosuria on myös melko tuore löydös rodussa. Tämän vastustaminen on kuitenkin huomattavasti lihassairautta helpompaa, koska geenitesti on jo olemassa ja sitä olisi suotavaa käyttää jalostuksen apuvälineenä.

Silmäsairauksissa suurimpana ongelmana on kaihi. Jonkin verran jalostukseen käytetyillä koirilla on silmälausunto ”muu vähämerkityksellinen kaihi”, joita on käytetty jalostukseen Kennelliiton ohjeiden mukaan terveen parituskumppanin kanssa. Kaihia ilmenee yllättävissäkin sukulinjoissa, joissa riskiä on pyritty välttämään ja tämän vuoksi sen vastustaminen on haastavaa. Onneksemme kaihimuutokset ovat hyvin harvoin johtaneet schapendoesin sokeutumiseen. Luustoterveyden osalta olisi syytä kiinnittää huomiota kyynärien tilanteeseen ja pyrkiä tekemään jalostusvalintoja myös tämä huomioon ottaen.

 

Terveystietopankki

Yhdistyksen kotisivuille kerätään terveystietopankkia rodussa esiintyvistä sairauksista. Tietopankkiin kerätään kaikkia muita paitsi Kennelliiton virallisia terveystutkimustuloksia, jotka ovat mahdollisesti periytyviä sairauksista (esim. purentaviat, kivesviat, neurologiset sairaudet, kasvain- ja sisäelinsairaudet). Julkaisuluvan saaneet tulokset julkaistaan kotisivuilla, muut jäävät jalostustoimikunnan sisäiseen käyttöön. Koiran sairaustietojen ja omistajan yhteystietojen julkaisuun kysytään erikseen lupa lomakkeen lopussa. Väärinkäytösten välttämiseksi tietojen ilmoittajan tulee olla koiran omistaja (koskee myös sijoituskoiria).

Lisätietoja rodun terveystilanteesta ja terveystietopankista antaa jalostustoimikunta sähköpostitse jalostus@schapendoes.fi