Alkuperäisen työn jäljillä

Alkuperäisen työn jäljillä

 
  

Paimennus on harrastus muotona rodussamme tuore, muutaman vuoden ajan rodulle on järjestetty useampia paimennusleirejä kesässä ja joitain yksittäisiä paimennuspäiviä. Rodun yksilöistä on löytynyt kelpo paimenkoiria ja osa koirista on tehnyt hyväksytysti myös paimennuskoe suorituksia. Harrastusmuodon suosio tulee varmasti kasvamaan sillä Suomen Kennelliitossa astui 1.5.2012 voimaan paimennus- ja paimennustaipumuskoesäännöt, jotka mahdollistavat myös muiden, kuin bordercollie ja kelpierotuisten koirien koetoiminnan.

 

Haastava harrastus

Ensimmäinen paimennusta tosissaan harrastanut koirakko oli Puuparran Max "Oikku" ja Niina Mononen. He ovat suorittaneet Suomessa järjestettyjen AHBAn (The American Herding Breed Association) JHD- ja HRD1-luokat hyväksytysti. Järjestettyjen leirien myötä myös muutamat muut rodun yksilöt ovat pääseet suorittamaan AHBAn Suomessa järjestettyjä paimennuskokeita.
 
Paimennusharrastuksen kausi on yhtä lyhyt kuin Suomen kesä, harjoittelu vie aikaa ja vaatii usein pitkiäkin ajomatkoja. Kouluttajia on vähän halukkaisiin harrastajamääriin nähden ja lampaatkin tarvitsevat leponsa, omaa lammaslaumaakin on useimman osan hankala hankkia. Sen lisäksi koiralta tulisi löytyä edes ripaus luontaista taipumusta paimennusta kohtaan harrastamisen onnistumisen takaamiseksi.

 

Ei työkäytössä

Tällä hetkellä ei tiettävästi schapendoes yksilöitä ole työkäytössä lammastiloilla, ei Suomessa eikä tiettävästi ulkomailla. Paimennusta harrastetaan Keski-Euroopassa jonkun verran ja heidän harrastusmahdollisuutensa ovat hieman paremmat pitkien sulien kausien vuoksi, myös naapurimaassamme Ruotsissa ollaan kiinnostuttu paimennuksesta ja joitain aktiiviharrastajia löytyy.

 

Lisätietoa paimennuskollegion sivuilta.

 

 

alt  alt