Kekseliäs tottelemaan

Kekseliäs tottelemaan

 
  

altTottelevaisuuskoulutus on schapendoesin kanssa erittäin antoisaa ja välillä myös haasteellista. Schapendoes vaatii toimintaa ja mitä enemmän sitä sille keksitään, sitä tyytyväisempi se on. Toko on siitä hyvä laji, että sitä voi harrastaa missä hyvänsä, pikkujuttuja voi opettaa vaikka olohuoneessa. Schapendoes ei väsy pienistä koulutustuokioista, mutta on hyvä pitää ne mahdollisimman vaihtelevina, sillä jos touhu menee schapendoesin mielestä yksitoikkoiseksi, sen motivaatio laskee ja siihen ei auta kuin totaalinen tauko ylihiotun tempun suhteen. Schapendoesin saa todella helposti innostumaan puuhailusta jo koulutuksesta olemalla itse innostunut ja mitä pellemmäksi omistaja itsensä saa, sitä motivoituneempi ja innokkaampi schapendoes on.

 

Ruokapalkalla

Schapendoes tekee lähes mitä tahansa, kunhan palkkiona on jotain syötävää. On yksilöitä, jotka voidaan palkita lelulla tai pelkillä riemun kiljahduksilla ja rapsutuksilla - tai antamalla suorituslupa huippukivaan temppuun, mutta loppuen lopuksi makupalat ovat paras palkkio herkuille persolle schapendoesille.

 

Nopea oppimaan

Schapendoes on erittäin energinen ja tottelevaisuuskoulutus on yksi

alt
erittäin hyvä tapa purkaa sitä. Schapendoes oppii nopeasti ja kun se osaa asian, sen tekemiseen voi luottaa. Schapendoesia kouluttaessa pitää olla aina hauskaa ja positiivinen asenne, liian vakavalla asenteella ei kannata rodun kanssa liikenteeseen lähteä.

 

Ei noutaja luonnostaan

Esineiden kantaminen ja noutaminen kannattaa pitää schapendoesille huippukivana ja kannattavana. Kaikki schapendoesit eivät pidä noutamisesta, mutta kun tekee siitä todella kivan jutun, se kyllä onnistuu. Toiset schapendoesit taas kantavat erittäin mielellään tavaroita ja leikkivät omistajansa kanssa vetoleikkejä, niille noutaminenkaan ei ole vaikeaa.

 

Kekseliäs harrastuskaveri

Schapendoes on sosiaalinen ja ihmisiä rakastava. Johtajuus pitää kuitenkin olla kunnossa, sillä schapendoes ottaa helposti vallan omiin tassuihinsa. Sitä voi kuitenkin parantaa harrastamisella ja sillä, että järjestää sille tekemistä, jolloin se innolla odottaa seuraavaa käskyä. Silloin kun schapendoes tietää paikkansa laumassa, sen kanssa on
helppo harrastaa.


altEnsimmäisenä kilpailemaan ehtivät

Ensimmäinen tokossa kilpaillut schapendoeskoirakko Nalle-Haukun Abram "Santtu" ja Sari Kärnä vuonna 1994 saavuttaen samana vuonna kaksi ykköstulosta ja he nousivat avoimeenluokkaan. Nalle-Haukun Bim "Namu" ja Pirjo Äimälä aloitti kisaamisen vuonna 1996 ja nousivat samana vuonna AVO-luokkaan kahdella ykköstuloksella. Nalle-Haukun Esso "Esso" kisasi ensimmäisen kerran vuonna 1997 ohjaajanaan Leena Moilanen. He nousivat samana vuonna kahdella ykköstuloksella AVO-luokkaan, jossa tekivät yhden ykköstuloksen. Leena on lahjoittanut yhdistykselle Esson mukaan nimetyn Esson Kivi-kiertopalkinnon, josta kilpailevat tokossa alokas- ja avoimen luokan koirakot.

 

Valionarvon edestä totelleet

Rodustamme on valmistunut kaksi Suomen tottelevaisuusvaliota. Ensimmäisenä ehti vuonna 2006 Buffing Café Au Kismet "Piu" ja Henna Järvinen. Muutaman vuoden päästä, vuonna 2008, samaan tavoitteeseen pääsivät Lumikuono Haya Diosa "Åsa" ja Eija Hyvättinen.

 

Toko on lisännyt suosiotaan schapeharrastajien keskuudessa ja useita uusia nuoria koiria on kisaillut alemmissa luokissa. Rodun tottelevaisuuskoetuloksiin on mahdollista tutustua Suomen Kennelliiton KoiraNet -jalostustietojärjestelmässä.