Erinomainen agilitykoira

Erinomainen agilitykoira

 
   
altSchapendoes on erinomainen agilitykoira, se on ketterä ja hyvä hyppääjä. Schapendoes on nopea ja pystyy kääntymään täydessä vauhdissa ympäri. Se reagoi ohjaajan liikkeisiin ja käskyihin nopeasti ja varmasti (myös niihin vääriin ja ylimääräisiin liikkeisiin). Ainoa ongelma on, ehtiikö ohjaaja reagoimaan nopeasti koiran liikkeisiin. Schapendoes tekee omia ratkaisuja, jollei ohjaaja ole koko ajan tarkkana ja kerro minne mennään.

 

Aina valmis oppimaan
 
Schapendoes on aina valmis toimimaan, se nauttii vauhdin hurmasta ja yhteistyöstä ohjaajaansa kanssa. Se on nopea oppimaan ja oppii parhaiten, kun saa itse miettiä mitä siltä
pyydetään. Schapendoes nauttii kaiken uuden opettelusta. Kaikenlaisten temppujen opettelu tukee koiran ja ohjaajan yhteistyötä agilityradalla, ne parantavat kontaktia ja tottelevaisuutta kaikissa tilanteissa.
 
Aikuinen schapendoes on oikein koulutettuna hyvin kestävä ja työintoinen, se ei väsy pikkujutuista, ei tunninkaan agilityharjoituksista. Schapendoes "toimii" kaikissa säissä mihin se on pentuna totutettu, helteellä täytyy vain muistaa pitää vettä saatavilla ja oleilla välillä varjossa.
 
Vaikka schapendoes kävisikin ylikierroksilla, se pystyy oikein koulutettuna rauhoittumaan ja keskittymään asiaan turhia riehumatta. Kontaktipinnat kannattaa opettaa varmoiksi, sillä vauhdin kasvaessa ne voivat muodostua ongelmaksi ja muodostaa vaaratilanteita.

 

Kilpailevat kahdessa eri kokoluokassa
 
Uusien agilitysääntöjen myötä schapendoesit jakaantuvat tasaisemmin kahteen säkäryhmään, suuriosa kilpailee kuitenkin medi-luokassa. Lajissa kilpailevien tuloksia löytyy Suomen Kennelliiton KoiraNet -jalostustietojärjestelmästä tai agi.fi -tulospalvelusta.

 

Rodun ensimmäiset agilitykoirakot
 
Ensimmäinen agilityssa kilpaillut schapendoeskoirakko oli vuonna 1994 Xantippe Ruchiëng Beauty Dogs "Eka" ja Veijo Kivipelto. He kilpailivat kuuleman mukaan neljän hylätyn radan verran. Vuonna 1995 aloittivat Nalle-Haukun Bijou "Hobi" ja Jaana Antila kilpailemisen ja nousivat heti 2-luokkaan. Hobi ja Jaana olivat mukana Kuopiossa 21.10.1995 järjestetyssä avoimessa SM-joukkuekilpailussa ja heidän joukkueensa voitti kilpailun. Hanumanin Juliska "Juliska" ja Elina Mäki-Hakola aloittivat kilpailemisen 1996. Nalle-Haukun Cindor omistajanaan Kari Heikkinen kilpailivat vuonna 1997 kahden kisan verran.

 

Agilityvaliot rodussa
 
Boisterous Herbie "Höpi" ja Tuija Pakkanen aloittivat kilpailemisen vuonna 1998. He nousivat samana vuonna 2-luokkaan ja heti seuraavana vuonna 3-luokkaan. Avoin-SM kilpailuihin he ovat osallistuneet Lappeenrannassa vuonna 2001 ja saavuttivat tuloksella 5-kuma sijan 15. ja Janakkalassa sijoittuivat 27. tuloksella 17,37. Seinäjoen kansainvälisessä kilpailussa vuonna 2001 he saavuttivat CACIAG:in luokkavoitolla. Höpi on vuoden 2001 Agility Schapendoes. Höpi siirtyi uusien sääntöjen myötä medi-säkäryhmään, kisattuaan siihen asti maxeissa. Kevät talvesta 2003 he voittivat luokkansa 0-tuloksella saavuttaen toisen agilityvalionarvoon tarvittavan tuloksen. Syyskuussa 2003 Höpi saavutti Suomen agilityvalionarvon ensimmäisenä rodun edustajana Suomessa.
 
Nalle-Haukun Fiesta "Asta" ja Marketta Kulo kilpailivat ensimmäisen kerran 1998, he nousivat saman vuoden kesänä 2-luokkaan ja seuraavana kesänä 3-luokkaan. Virallisiin SM-kilpailuihin Asta ja Marke ovat osallistuneet useamman kerran. Mikkelin avoimissa SM-kilpailuissa 1999 he sijoittuivat hienosti 7. tuloksella 0-kuma. Senior-SM kilpailuissa Vääksyssä 2000 he sijoittuivat toiseksi tuloksella 5-kuma ja Lappeenrannassa 2001 he voittivat kisan 0-tuloksella! Asta kilpaili loppu uransa medi-säkäryhmässä, entisen minin sijaan. Vuonna 2003 he ovat saavuttaneet kaksi nollavoittoa kolmosluokasta ja vuonna 2004 agilityvalionarvon. Asta on vuosien 2002 ja 2003 Agility Schapendoes.
 
Lisäksi Suomen agilityvalionarvon on saavuttanut Lumikuono Don Quijote "Juuso" ja Kati Rouhento vuonna 2006, Buffing Jäätehinen "Aatu" ja Soile Malmivuori vuonna 2009, Nalle-Haukun Otto "Otto" ja Mervi Turunen maxi-luokassa kesällä 2011. Viimeisimmän agilitynvalionarvon on saavuttanut High Volts Hocus-Pocus "Unna" ohjaajanaan Riikka Koistinen marraskuussa 2011.
 
High Volts Hippie Flower "Ruusu" saavutti vuoden 2012 lopulla sekä Suomen -, että Ruotsin agilityvalionarvonimen. Ruusun on kasvattanut omistaja ja ohjaaja Riikka Koistinen.

 

Mukana Agirodussa
 
Ensimmäinen joukkue saatiin kasaan vuonna 1999 Mikkelin Agirotu-tapahtumaan. Joukkue kilpaili aloittelevien maxi-luokassa sijoittuen neljänneksi tuloksella 3,59. Joukkueeseen "Söhelöt säheltäjät" kuuluivat Anna Aminoff (Kuru ja Lassi), Tiia Mattero (Sapi) sekä Tuija Pakkanen (Höpi).

Seuraavana vuonna oli vuorossa joukkue "Lentävät hollantilaiset". Joukkue kisasi kilpailevien maxi-luokassa kokoonpanolla Mirja Korte (Rolle), Heikki Pälä (Jassu) ja Tuija Pakkanen (Höpi ja Fasu). Tuloksena oli 5,15 ja sijoitus 77.
 
Janakkalan Agirotuun vuonna 2002 saatiin kasaan jo kolme "Paimen kadoksissa" -joukkuetta. Aloittelevien maxien joukkueeseen kuuluivat Piia Pohja (Jojo), Sanna Iivonen (Furi), Anu Räsänen (Zorro) ja Sanna Puotiniemi (Emppu). Joukkue sijoittui 25. tuloksella 14:44:30. Kilpailevien maxien joukkue sijoittui 72. tuloksella 04:55:11 kokoonpanonaan Heikki Pälä (Jassu), Riina Pullinen (Tiltu), Kati Rouhento (Juuso) ja Tuija Pakkanen (Fasu). Uusien sääntöjen myötä kokoon saatiin myös midi-kilpailevien joukkue. Siihen kuuluivat Marketta Kulo (Asta), Tanja Kangastie (Netti), Piia Pohja (Jojo) sekä Tuija Pakkanen (Höpi). Tulos oli 07:12:24 jolla saavutti sijan 37.
 
Vuoden 2003 Agirotuun saatiin kaksi joukkuetta, midi sekä maxi kilpailevien joukkueet. Midi joukkueeseen kuuluivat Riina Pullinen (Tiltu), Aija Mehtälä (Inka), Tuija Pakkanen (Höpi) sekä Marketta Kulo (Asta). Joukkue sijoittui 37. tuloksella 04,32. Maxi joukkueessa olivat Heikki Pälä (Jassu), Tuija Pakkanen (Fasu), Piia Pohja (Jojo) sekä Anna Aminoff (Lassi). Joukkueen tulos oli 03,49 jolla sijoitus 34.

 
Vuonna 2010 Ylöjärvellä oli mukana "Tulppaanin tallojat" -joukkueita ennätykselliset 4 kappaletta, neljässä eri luokassa eli medi ja maxi aloittavat, ja medi ja maxi kisaavat. Joukkueen johtajana toimi Marko Kivihalme.

Vuonna 2011 Lappeenrannassa oli mukana kaksi "Lammaspiskit" -joukkuetta molemmat medikisaavissa, joissa kisaamassa Riina Pullinen (Tesla ja Nada), Päivi Jaakola (Arttu ja Emppu), Tuija Laurila (Cassu), Marika Forslund (Ikwil) ja Marko Kivihalme (Sara ja Selma), joka myös toimi jälleen joukkueenjohtajana.

 

 

Agi.fi organisoiman ranking-tilasto viimeiseltä 12 kuukaudelta: Medi III  |  Maxi III