Schapendoes harrastaa

Harrastustoiminta

 
  

Schapendoes on monipuolinen harrastuskoira, josta on lähes mihin tahansa harrastukseen. Suurimpana harrastusmuotona tällä hetkellä Suomessa ovat koiranäyttelyt, vuosittain noin 100 rodun edustajaa käy näyttelyissä hakemassa ulkomuotoarvioita. Suomen ja monen ulkomaan muotovalioita rodussa on lähemmäs toista sataa.

 

Ketterä agilitykoira

Agility on varmasti omin harrastus ketterälle rodullemme, josta on tähän mennessä saatu jo joitan valioyksilöitä. Viimeisten vuosien aikana koiria on tullut kisakentille lisää ja varmasti heitä on vielä tuplasti enemmän pelkkinä "sunnuntaiharrastelijoina". Rodun yksilöt kisaavat mittaustulosten perusteella, joko medi- tai maxi-luokassa. Vuodesta 2003 lähtien on järjestetty schapendoeseille agilityn rotumestaruuskilpailuja.

  
Tottelevaisuus nousussa

Tottelevaisuusharrastus on nostanut suosiotaan vasta viime aikoina ja uusia koirakoita on saatu runsaasti mukaan. Tähän mennessä muutama yksilö on totellut itsenä Suomen tottelevaisuusvalioksi.

  
Luonnonkaunis näyttelykoira

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on arvioida koiran ulkomuotoa ja verrata sitä kirjoitettuun rotumääritelmään. Ulkomuotoarviointi auttaa rodun kasvattajia parhaimpansa mukaan pysymään rotumääritelmän osoittamalla tiellä. Koiranäyttelyt ovat myös erinomainen paikka tutustua rotuun ja tavata sen harrastajia, usein näissä tapahtumissa nähdään sellaisia ystäviä joita ei muussa elämässä tapaisi.
Schapendoes esitetään koiranäyttelyissä laittamattomana ja luonnollisen näköisenä, mutta silti takuttomana - onhan koiranäyttelyt kuitenkin myös kauneuskilpalu.

  
Pelastava karvapallo

Schapendoes sopii erityisen hyvin pelastuskoiratoimintaan, etenkin ihmisetsintään, sosiaalisen luonteensa vuoksi. Pelastuskoiratoiminta rodussamme on keskittynyt hyvin paljon Lahden seudulle, jossa on muutama yksilö toiminyt häly-koiran tehtävissä. Harrastajia on ja hyväksyttyjä koesuorituksia on saatu. 

  
Palveluskoiralajien harrastajista puutetta

Kuten pelastuskoiralajit, niin myös osa palveluskoiralajeista sopii rodulle erinomaisesti. Palveluskoiralajien harrastaminen ei kuitenkaan ole aktivoinut harrastajia kilpakentille saakka ja tuloksia on saatu vain muutaman koiran voimin, BH - käyttäytymiskokeen sen sijaan on suorittanut muutama kymmenen rodun yksilöä. Tällä hetkelllä rodulla ei ole PK-oikeuksia, sillä hyväksyttyjä koetuloksia ei saatu vuosien 2009-2011 aikana.

  
Lampaita paimenkoiralle

Uusin harrastus muoto rodussamme on paimennus, muutaman vuoden ajan rodulle on järjestetty useampia paimennusleirejä kesässä ja joitain yksittäisiä paimennuspäiviä. Rodun yksilöistä on löytynyt kelpo paimenkoiria ja osa koirista on tehnyt hyväksytysti myös paimennuskoe suorituksia. Harrastusmuodon suosio tulee varmasti kasvamaan sillä Suomen Kennelliitossa astui 1.5.2012 voimaan paimennus- ja paimennustaipumuskoesäännöty, jotka mahdollistavat myös muiden kuin bordercollie ja kelpierotuisten koirien koetoiminnan.

 

Muuta mukavaa

Schapendoesit ovat harrastaneet ja/tai kilpailleet myös tiettävästi ainakin rallytokossa, koiratanssissa sekä canicrossissa. Suomen Kennelliiton nettisivuilta voit tutustua vielä monipuolisemmin sinua kiinnostaviin lajeihin - harrastus ja kilpailutoimintaan. Lajivastaavat auttavat mielellään harrastustoiminnan aloittamisessa ja vastaavat jo pidemmällekin ehtineiden kysymyksiin.

  

Agility Kati Rouhento, Tampere katirou(a)gmail.com
TOKO Tuija Laurila, Villähde
tuijalaurila(a)hotmail.com
Pelastuskoiratoiminta Piia Pohja, Kangasala piia.pohja(a)gmail.com
Paimennus Piia Pohja, Kangasala piia.pohja(a)gmail.com

  

  

alt  alt